woensdag 19 januari 2011

Ooit gemist? Tip van de week!

Heb je de recentste tips uit de dag- en weekbladpers sneller uit dan verwacht ? Ben je niet noodzakelijk op zoek naar steeds het nieuwste boek? Wil je gewoon op tijd en stond een goed boek lezen ? Dan biedt de rubriek ‘Ooit gemist ?’ het antwoord. We geven je wekelijks twee nieuwe boekentips. Oud of recent, dik of dun, goed of beter, … Zolang ze maar de moeite waard zijn gelezen te worden!

De zelfmoord van Che (2004)
Petros Markaris

Athene bereidt zich voor op de Olympische Spelen. De stad is één grote bouwput. De succesvolle ondernemer Jason Favieros doet goede zaken. Commissaris Kostas Charitos ziet thuis voor de televisie hoe Favieros zich van het leven berooft. Waarom pleegt een gerespecteerd ondernemer zelfmoord? En waarom maken kort daarna twee andere bekende Grieken, een parlementslid en een journalist, ook een eind aan hun leven? Hebben deze sensationele zelfmoorden met bouwfraude te maken? Charitos wil niets liever dan deze zaak onderzoeken. Zijn zoektocht leidt naar de bouwvakkers uit Albanië, naar de firma’s in moderne kantoorkolossen van glas en staal en naar de verpauperde stadswijken. In zijn oude Fiat Mirafiori rijdt hij kriskras door de stad, staat eindeloos in de brandende zon in de file en vindt uiteindelijk de oplossing.


Problemski Hotel (2008)
Dimitri Verhulst

Schrijver en dichter Dimitri Verhulst (1972) heeft zich voor een reportage enige tijd laten opsluiten in een Belgisch asielzoekerscentrum. Na deze reportage bleven zijn ervaringen hem bezighouden, wat resulteerde in deze verhalenbundel. De helft van deze verhalen is verzonnen, maar geen enkel verhaal bevat een leugen. Het zijn schrijnende verhalen over mensonterende, hopeloos stemmende situaties. De grenzeloze verveling, het wachten en hopen op een verblijfsvergunning, de spanningen tussen bewoners, de hoop op ontsnapping: het krijgt hier allemaal gestalte. In de verhalen kruipt de schijver in de huid van Bipul Masli, in de eerste verhalen nog fotograaf van onmenselijke situaties verweg, later asielzoeker. De stijl van deze verhalenbundel is afwisselend cynisch en laconiek. Vooral ook vanwege de schrijnende inhoud maken deze verhalen indruk.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten