woensdag 26 januari 2011

Ooit gemist? Tip van de week!

Heb je de recentste tips uit de dag- en weekbladpers sneller uit dan verwacht ? Ben je niet noodzakelijk op zoek naar steeds het nieuwste boek? Wil je gewoon op tijd en stond een goed boek lezen ? Dan biedt de rubriek ‘Ooit gemist ?’ het antwoord. We geven je wekelijks twee nieuwe boekentips. Oud of recent, dik of dun, goed of beter, … Zolang ze maar de moeite waard zijn gelezen te worden!


Terwijl ik al heenging (1930)
William Faulkner

Addie Bundren is dood en haar laatste wens was begraven te worden in Jefferson, Mississippi. De roman beschrijft de tocht van haar man en vijf kinderen bij het uitvoeren van deze wens, aangezien er nog een eind getrokken moet worden met de kist. Elk kort hoofdstuk presenteert een van de familileden en zijn of haar gedachten over de situatie: de simpele vader Anse die zich verheugt op een nieuw kunstgebit, de idiote zoon Darl en de zwangere dochter Dewey Dell zijn de belangrijksten. Een macabere komedie waarin niet voorbijgegaan wordt aan het onaangename detail. De verschillende gezichtspunten maken het boek niet makkelijk te lezen.






Vernon God Little (2003)
DBC Pierre

Vernon Little (15) uit het stadje Martirio in Texas wordt onterecht beschuldigd van medeplichtigheid aan moord nadat zijn vriend/klasgenoot Jesus 16 klasgenoten heeft doodgeschoten en daarna zelfmoord pleegde. Omdat bij sectie blijkt dat Jesus een damesslip droeg, denkt men direct aan een homoseksuele relatie tussen hem en Vernon en er ontstaat een mediacircus, geleid door de opdringerige nepjournalist Lally. Op borgtocht vrij vlucht Vernon naar Mexico, maar wordt verraden door een vriendin. Hij wordt ter dood veroordeeld voor de moorden en komt in de dodencel. In hoger beroep wordt hij vlak voor executie gered, omdat een drol van hem buiten de school is gevonden en hem vrijpleit. Het is een bizarre, maar kostelijke satire op de oppervlakkige Amerikaanse maatschappij. In een bijzonder geestige stijl rekent hij af met media, politie en rechtssysteem.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten