woensdag 5 januari 2011

Ooit gemist? Tips van de week!

Heb je de recentste tips uit de dag- en weekbladpers sneller uit dan verwacht ? Ben je niet noodzakelijk op zoek naar steeds het nieuwste boek? Wil je gewoon op tijd en stond een goed boek lezen ? Dan biedt de rubriek ‘Ooit gemist ?’ het antwoord. We geven je wekelijks twee nieuwe boekentips. Oud of recent, dik of dun, goed of beter, … Zolang ze maar de moeite waard zijn gelezen te worden!

Kaputt (1944)
Curzio Malaparte

Na een uitputtende reis als oorlogscorrespondent met het Italiaanse leger door Servië, Kroatië, Polen, Rusland en Finland schreef Curzio Malaparte zijn verslag van een Europa in ontbinding. Precieuze sfeerschetsen staan naast rauw realisme en surrealistische beelden: bevroren paarden in een Fins meer, het leven in het getto van Warschau, portretten van nazikopstukken als Himmler en Frank en de grootscheepse moord op de joden in Iasi, Roemenië, in 1941 – een van de eerste literaire beschrijvingen van de holocaust. Kaputt is een oorlogsepos van proustiaanse allure, dat een verbluffend beeld schildert van het verval van Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog.


De Welwillenden (2006)
Jonathan Littell

In De Welwillenden geeft Max Aue een minutieus verslag van alles wat hij tijdens de oorlog als ‘functionaris van de dood’ heeft meegemaakt. Aue schrijft om na te gaan ‘of hij nog iets kan voelen, of hij nog kan lijden’ na alles wat hij, als gezagsgetrouwe onderdaan, in opdracht van zijn land heeft moeten doorstaan.
In De Welwillenden worden de gruwelen van de Tweede Wereldoorlog beschreven vanuit het perspectief van de dader; dat gegeven, gecombineerd met een duizelingwekkende kennis van details, maakt dit boek tot een zeldzaam literair monument.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten