woensdag 12 januari 2011

Ooit gemist? Tips van de week!

Heb je de recentste tips uit de dag- en weekbladpers sneller uit dan verwacht ? Ben je niet noodzakelijk op zoek naar steeds het nieuwste boek? Wil je gewoon op tijd en stond een goed boek lezen ? Dan biedt de rubriek ‘Ooit gemist ?’ het antwoord. We geven je wekelijks twee nieuwe boekentips. Oud of recent, dik of dun, goed of beter, … Zolang ze maar de moeite waard zijn gelezen te worden!

Richard Yates

Deze roman speelt in Connecticut, USA in 1955. De Wheelers zijn een jong stel met twee kinderen; hij heeft een kantoorbaan, zij is huisvrouw. Maar allebei barsten ze van de frustraties: hij omdat hij het gevoel heeft dat zijn baan zijn creativiteit verstikt, zij omdat ze haar roeping als actrice heeft moeten opgeven. Ze ontwikkelen het plan om naar Parijs te verhuizen, maar nog voordat ze dat plan ten uitvoer kunnen brengen vergiftigen ze elkaars leven met hun ruzies en hun onvermogen om de waarheid in het gezicht te zien. Een genadeloze ontmaskering van de American Dream. Onwaarschijnlijk goed geschreven, psychologisch voldragen, deprimerend door de psychologie en de moraal maar uiteindelijk de lezer bijna verheffend door de kwaliteit van de inzichten en het verhaal. Een meesterwerk uit 1961, pas in 2003 vertaald.

Zen en de kunst van het motoronderhoud (1974)
Robert M. Pirsig

Een roman over een vader en zoon die per motorfiets een tocht door Noord-Amerika maken. Het gaat meer om het reizen dan om ergens te komen. De hoofdwegen worden vermeden, de voorkeur gaat uit naar kronkelende, beboste zijwegen. Het boek gaat niet over wat hen op deze reis overkomt, maar over de bespiegelingen die door wat ze zien in hen worden opgeroepen. Er staat veel in over filosofie, over de zin van het leven, over waarden en over religie. De roman drukt het levensgevoel uit van de generatie van linkse intellectuelen die zich aan het begin van de jaren '70, teleurgesteld over het uitblijven van maatschappelijke veranderingen, terugtrok uit het politieke leven om zich aan levensbeschouwelijke zaken te wijden. Het succes van deze roman is onderwerp van veel studie geweest. Een echt cultboek.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten