maandag 21 februari 2011

AVI-leesniveaus: door de bomen het bos zien...

Leren lezen is zoals een geheim agent die een code kraakt. Plots vormen al die geheimzinnige krabbels en tekentjes zich tot een herkenbaar geheel. Een hele nieuwe wereld opent zich. Natuurlijk is alle begin moeilijk, en speciaal voor de beginnende lezers hebben wij in de jeugdafdeling een apart rek waar ze snel en eenvoudig boeken kunnen terugvinden op hun leesniveau.De boeken staan er opgesteld volgens het AVI-systeem, met als eenvoudig principe dat hoe lager het nummer, hoe eenvoudiger het boek. Wie in het eerste leerjaar de eerste, voorzichtige stapjes zet om te leren lezen, begint op AVI 0 of 1. Naarmate de kinderen vorderen, ieder op hun eigen tempo en naar eigen kunnen, klimt dit cijfer langzaam op tot AVI 9.
 
In dit schema zie  je telkens de maand van het schooljaar waarin de meeste kindjes dit niveau onder de knie hebben :
AVI 1 : Maart van het eerste leerjaar
AVI 2 : Juni van het eerste leerjaar
AVI 3 : November van het tweede leerjaar
AVI 4 : Maart van het tweede leerjaar
AVI 5 : Juni van het tweede leerjaar
AVI 6 : November van het derde leerjaar
AVI 7 : Maart van het derde leerjaar
AVI 8 : Juni van het derde leerjaar
AVI 9 : November van het vierde leerjaar

Let op! Dit zijn enkel gemiddelden en moeten gezien worden als een richtlijn.

De AVI- nummering is een officiële code, die niet door alle uitgeverijen wordt gevolgd. De boeken waarin geen code staat genoteerd, proberen wij zelf een moeilijkheidsgraad te geven. Eenvoudig gezegd komt het hier op neer :
Boek met aanduiding c : komt overeen met AVI 1,2,3
Boek met aanduiding b : komt overeen met AVI 4,5,6
Boek met aanduiding a : komt overeen met AVI 7,8,9

Belangrijk !
Ook het leesplezier is heel belangrijk. Soms is het gewoon leuker om een boek te lezen dat wat te gemakkelijk is, of juist een beetje moeilijker, maar dat wel toevallig gaat over je lievelingsdier of je favoriete sport. Kies de boeken dus niet enkel op het leesniveau!

Nog even dit…
Sinds kort werd het hele AVI-systeem in Nederland volledig aangepast. Veel Nederlandse boeken zijn ook terug te vinden op de Vlaamse markt en hebben dus al een nieuwe code. In Vlaanderen is er tot nu toe nog geen beslissing genomen tot overschakeling dus hanteren we het oorspronkelijke  systeem verder.

Veel leesplezier!

(met dank aan onze collega's van de bibliotheek van Halle)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten