woensdag 2 februari 2011

Ooit gemist? Tip van de week!

Heb je de recentste tips uit de dag- en weekbladpers sneller uit dan verwacht ? Ben je niet noodzakelijk op zoek naar steeds het nieuwste boek? Wil je gewoon op tijd en stond een goed boek lezen ? Dan biedt de rubriek ‘Ooit gemist ?’ het antwoord. We geven je wekelijks twee nieuwe boekentips. Oud of recent, dik of dun, goed of beter, … Zolang ze maar de moeite waard zijn gelezen te worden!

De vreemdeling (1942)
Albert Camus

Het verhaal speelt in Algerije. De hoofdpersoon, Meursault, is een in zichzelf gekeerde, wereldvreemde Fransman die, onder invloed van de hitte en de zon, een Arabier vermoordt. Hiervoor wordt hij ter dood veroordeeld. Meursault wordt zich bewust van het absurde van zijn bestaan. In de dodencel krijgt Meursault bezoek van een aalmoezenier die tracht hem te bekeren. Meursault ontsteekt hierop in woede, waarna hij zich lijkt te verzoenen met zijn lot. Voor het eerst staat hij open voor de tedere onverschilligheid van de wereld en zijn dood zal het hoogtepunt worden van zijn absurde bestaan.












Wat is de Wat (2006)
Dave Eggers


Dave Eggers (VS; 1970) profileert zich met zijn vierde boek ‘Wat is de Wat’ als een auteur die originaliteit weet te verbinden met persoonlijk engagement en een verruimende blik op de wereld. Eggers schreef de autobiografie van Valentino Achak Deng, die als jongen de burgeroorlog in Zuid-Soedan overleefde. Gescheiden van zijn ouders vluchtte Deng met honderden andere ‘lost boys’ te voet naar Ethiopië, later Kenia, om na een verblijf in vluchtelingenkampen uiteindelijk in de VS asiel te ontvangen. Eggers heeft er vier jaar over gedaan om de belevenissen van Deng op te schrijven. Het is een keten van levensbedreigende situaties: oorlogsgeweld, maar ook honger, hitte, leeuwen en hyena’s eisten hun tol. De helletocht door Soedan heeft Deng niet gebroken. Dankzij Eggers maken wij kennis met de levenskracht van een kwetsbaar mens die model kan staan voor ons allen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten