vrijdag 4 februari 2011

Save Our Libraries Day

In Vlaanderen moeten 40% van de openbare bibliotheken inleveren in 2011: kleinere budgetten, inkrimping van het personeelsbestand. Ook vele Nederlandse bibliotheken liggen de laatste tijd onder vuur vanwege bezuinigingen, maar in Groot-Brittannië lijkt de situatie zo mogelijk nog alarmerender. Talloze Britse bibliotheken worden bedreigd met sluiting als gevolg van bezuinigingsmaatregelen van de overheid.

Als een reactie daarop is een protestbeweging ontstaan die niet centraal gestuurd lijkt te worden, maar gezien kan worden als een coalitie van lokale en regionale groepen, talloze schrijvers, organisaties als CILIP (Chartered Institute of Library and Information Professionals) en externe partijen als The Bookseller.

Deze protestbeweging heeft zaterdag 5 februari uitgeroepen tot Save Our Libraries Day. Tijdens deze dag worden in tientallen bibliotheken in het hele land acties en zogenoemde ‘read-ins’ gehouden. Een overzicht van deze acties is te vinden op de websites van de supportgroep Voices for the library .

Geen opmerkingen:

Een reactie posten