vrijdag 15 juli 2011

Blikvangers

Op Pinksterdag 2010 komt Tonio van der Heijden, het enig kind van A.F.Th. van der Heijden, bij een verkeersongeval om het leven. Het is vroeg in de ochtend als hij in het centrum van Amsterdam, wordt aangereden door een auto. Hij wordt in kritieke toestand naar het Academisch Medisch Centrum vervoerd, waar hij diezelfde dag aan zijn verwondingen overlijdt. Tonio zal niet ouder worden dan 21 jaar.

A.F.Th. van der Heijden doet het enige waar hij op dat moment toe in staat is: in zijn herinnering graven en schrijven. Daarbij gedreven door twee dwingende vragen: wat gebeurde er met Tonio in de laatste uren en dagen voorafgaand aan de ramp, en hoe kon dit ongeluk plaatsvinden? Een zoektocht naar het wat en het hoe, die leidt langs verschillende ooggetuigen, vrienden, politiemensen, artsen en het mysterieuze meisje Jenny, dat in de laatste weken van Tonio’s leven een cruciale rol blijkt te hebben gespeeld.

Tonio vormt de neerslag van die zoektocht. Een nauwgezette reconstructie van een jongensleven en een radeloze queeste naar zin en betekenis.

Andere blikvangers:

Michel Houellebecq won in 2010 de prestigieuze Prix Goncourt met het briljant boek De kaart en het Gebied. Kunst, geld, liefde, dood, werk, de vader-zoonrelatie, Frankrijk als toekomstig toeristenparadijs: het zijn enkele thema's van deze weemoedige roman waarmee Houellebecq zichzelf op een fenomenale manier heeft vernieuwd.

De Shoah in België, het pas verschenen boek van de Duitse historica Insa Meinen brengt de jodenvervolging in ons land in kaart met nieuw onderzoeksmateriaal.

Het maatschappelijk debat rond palliatieve zorg en euthanasie woedt volop, maar patiënten en hun omgeving blijven nog al te vaak in de kou staan. Hoe kun je je voorbereiden op het afscheid? Wat zijn de mogelijkheden op het vlak van palliatieve zorg en euthanasie? Hoe kun je zelf beslissen hoe je de laatste fase van je leven wilt vormgeven? En wat als een zieke niet meer in staat is zelf beslissingen te nemen? Antwoorden in Later begint vandaag van Manu Keirse.

Gorki is aan zijn 10de CD toe. Research & development is een "ironische knipoog naar de vooruitgang in deze neokapitalistische tijden", zegt Luc De Vos.

Met North and south is Jonathan Vandenbroeck (lees: Milow) dan weer aan zijn derde volwaardige album toe.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten