maandag 14 september 2009

De Grote Vriendelijke Schrijver

Op 13 september 1916 werd Roald Dahl geboren, de Britse schrijver van absurde kinderverhalen die volwassenen met plezier voorlezen. Reden om nog eens stil te staan bij deze Grote Vriendelijke Schrijver. Toen de Britse boekhandel Waterstone's haar klanten enkele jaren geleden vroeg wat zij de beste romans van de twintigste eeuw vonden, eindigden vier boeken van jeugdschrijver Roald Dahl in de top 100 - respectievelijk Sjakie en de Chocoladefabriek, Matilda, De Reuzenperzik en De GVR. Daarmee werd Dahl de meest genoemde naam uit de hitlijst, wat toch iets zegt over de indruk die zijn boeken maken op de kinderen en jongeren die ze lezen. Voor wie de schrijver nog moet ontdekken (of zijn of haar kinderen wil introduceren), volgen hier zijn beste werken:
  • De GVR
    Een kinderboek over een weesmeisje dat bevriend raakt met de Grote Vriendelijke Reus. Samen bedenken ze een plan om de wandaden van de iets minder vriendelijke reuzen, die iedere nacht mensen roven en opeten, een halt toe te roepen.
  • Daantje de Wereldkampioen
    Een jeugdroman over de zoon van een arme pomphouder die 's nachts in het geniep fazanten gaat stropen. Als Daan op een dag het geheim van zijn vader ontdekt, blijkt hij bijzonder veel aanleg tot stropen te hebben. Verfilmd in 1989 met Jeremy Irons in de hoofdrol.
  • Sjakie en de Chocoladefabriek
    Een van de beroemdste verhalen van Dahl, mede door de twee verfilmingen, over een jongetje dat op bezoek mag in de chocoladefabriek van Willy Wonka. De inspiratie voor het verhaal haalde Dahl uit zijn jeugd: als kind mocht hij geregeld nieuwe repen testen voor chocoladefabrikant Cadbury's, en jarenlang wou hij zelf chocolademaker worden.
  • Boy
    Autobiografie waarin Dahl zijn jeugd beschrijft, en onder meer herinneringen ophaalt aan zijn leven op een strenge Engelse kostschool.
  • Verzamelde Verhalen
    Dahl schreef niet alleen voor kinderen, maar ook voor volwassenen. En dan vooral korte verhalen, waarvan er enkele verfilmd zijn in de tv-serie Tales of the Unexpected.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten