zaterdag 26 september 2009

Week van de verboden boeken


Pogingen om de publicatie van bepaalde boeken te verbieden, zijn van alle tijden. De opgegeven reden is meestal dat het boek te gewelddadig, seksueel getint, profaan, racistisch of te positief over homoseksualiteit is. Gelukkig lukt het in de meeste gevallen niet om een boek verboden te krijgen. Tijdens de Banned Books Week van 26 september tot 3 oktober krijgen de felst bestreden boeken extra aandacht. De Banned Books Week is bedoeld om te laten zien hoe belangrijk de vrije toegankelijkheid van informatie is en hoe schadelijk censuur kan zijn. Ook al beschrijft een boek onpopulaire of oncorrecte ideeёn, dan nog moet het gepubliceerd kunnen worden. Tijdens de Banned Books Week brengen boekwinkels aangevochten boeken extra onder de aandacht en worden allerlei evenementen rond het thema georganiseerd.

In 2008 werd de publicatie van volgende boeken het felst bestreden:
  • De Noorderlicht-trilogie - Philip Pullman : Deze fantasy trilogie volgt het opgroeien van twee kinderen die allerlei epische avonturen beleven in een serie parallelle universums. Bepaalde religieuze groeperingen vinden dat georganiseerde religie te negatief wordt afgeschilderd. Ook storen ze zich aan het veel voorkomende geweld.
  • Gossip Girl (series) - Cecily von Ziegesar : Op basis van dit boek werd de razend populaire serie met dezelfde naam gemaakt. Het verhaal speelt zich af op een privéschool voor meisjes in New York en volgt het reilen en zeilen van een groepje bevoorrechte leerlingen. Critici vinden dat het boek veel te veel om seks draait en een verkeerd beeld geeft van seksualiteit.
  • De vliegeraar - Khaled Hosseini : Deze bestseller van de Afghaans/Amerikaanse schrijver verhaalt over de vriendschap tussen twee Afghaanse jongens uit verschillende sociale klassen. Terwijl Hassan, de zoon van de knecht, zijn welgestelde vriend Ali onvoorwaardelijk trouw is, verraadt Ali de vriendschap en laat hij zelfs toe dat Hassan verkracht wordt. De controverse draait vooral om de gebruikte taal en de seksuele gebeurtenissen.

In het verleden werd gepoogd de publicatie van onder meer volgende boeken te verhinderen:







Geen opmerkingen:

Een reactie posten