donderdag 22 oktober 2009

Lezen en voorgelezen worden


Uit een onderzoek uitgevoerd door het Britse Booktrust blijkt dat kinderen graag lezen en voorgelezen worden, maar daarbij dikwijls afgeleid worden door de televisie en computer.

 
Meer dan 3000 ouders en kinderen tussen de 5 en 12 jaar werkten mee aan het onderzoek naar de leesgewoonten van kinderen. Daaruit blijkt dat de liefde voor boeken bij kinderen het afgelopen jaar is toegenomen. Maar liefst 96 procent van de kinderen zegt graag te lezen. Van de zevenjarigen besteedt zelfs 99% graag tijd aan lezen. Bij twaalfjarigen is de liefde voor boeken teruggelopen naar 89%. Drie procent van de ouders lezen hun kinderen nooit of vrijwel nooit voor.

 
Wel blijkt uit het onderzoek dat kinderen tijdens het lezen vaak afgeleid worden door de televisie of de computer. 56% van de kinderen van vier en vijf jaar besteden meer tijd aan televisie kijken en computerspelletjes dan aan lezen.

 
Nog een paar opmerkelijke resultaten uit het onderzoek:

 
  • 74% van de kinderen bepaalt zelf welke boeken ze lezen. 15% van de kinderen zegt dat hun moeder de keuze maakt, bij 5% bepaalt de leraar wat ze lezen en slechts 3% van de vaders beslist.
  • Ouders van dochters lezen hun kinderen twee maal zoveel voor als ouders van zonen. Bovendien hebben Britse gezinnen met meisjes gemiddeld tien boeken meer in huis dan gezinnen met jongens.
  • Één op de tien gezinnen bezit minder dan tien kinderboeken en 13 procent van de ouders bezit meer dan honderd kinderboeken.
  • Één op de twaalf kinderen zegt hun ouders nooit voor hun plezier te zien lezen.
  • 60% van de kinderen leest graag samen met hun ouders omdat ze dan samen tijd doorbrengen.
  • 79% van de kinderen wil dat mama hun voorleest tegen 56% van de kinderen die de voorkeur geven aan papa.
  • Moeders lezen de kinderen ook altijd nog het meeste voor. In 56% van de gezinnen is dat het geval. De vaders zijn weliswaar bezig met een inhaalslag, maar blijven nog altijd steken op 16%.
(Bron: Knack Boekenkanaal)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten