woensdag 15 december 2010

Gelezen en goed bevonden: Een wereld valt uiteen

Het cliché dat een bibliothecaris alle boeken heeft gelezen klopt helaas niet. Maar natuurlijk lees ik wel vaak en graag een boek. En liefst van al een goed boek. Nu valt er over smaak niet te twisten, maar als ik iets goed gelezen heb, wil ik het wel laten weten via deze blog.
Vandaag: Een wereld valt uiteen van Chinua Achebe.

Eigenlijk een boek uit de oude doos (1958). Mijn nieuwsgierigheid voor dit boek werd gewekt door het Canvas programma "Paper Trails". In deze reeks stelt Hendrik Willemyns (bekend van de Belgische band Arsenal) aan de hand van zes documentaires zes meesterwerken uit de wereldliteratuur voor.

In het eerste deel van het boek vergunt Achebe de lezer een blik in het leven van een Nigeriaans dorp in de prekoloniale tijd: man-vrouwverhouding, huwelijk en begrafenis, kindersterfte, mensenoffers. Een ongeval veroorzaakt de verbanning van de hoofdpersoon. Deel twee vertelt hoe deze de eerste blanken (zendelingen) ziet verschijnen. In het laatste deel eindigt het verzet tegen de binnendringende nieuwe orde in een climax: de dood van een gerechtsbode en de zelfmoord van de hoofdfiguur.

Een goed boek. De sfeer past een beetje bij het boek van Lieve Joris Terug naar Congo.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten