donderdag 5 november 2009

België veroordeeld wegens te late vergoeding auteurs

Het Hof van Beroep van Brussel heeft België veroordeeld omdat het pas sinds 2004 auteurs vergoedt voor het uitlenen van hun werk in openbare bibliotheken. Volgens een EU-Richtlijn uit 1992 had dit al op 1 juli 1994 moeten gebeuren. Ons land werd hiervoor in 2003 veroordeeld door het Europees Hof van Justitie. De eis tot schadevergoeding werd in 2001 ingediend door een aantal beheersvennootschappen van auteurs.

"Het Hof moet de precieze schade nog bepalen", zegt Roger Blanpain, voorzitter van de Vereniging van Educatieve en Wetenschappelijke Auteurs (VEWA). "Het aanvaardt een beperkte verjaringstermijn zodat er niet voor 10, maar slechts voor 7 jaar een schadevergoeding moet worden betaald. Op basis van de vergoedingen voorzien in het Leenrecht-KB van 2004 - met name 1 euro per jaar per volwassene en 0,5 euro per minderjarige die in een bibliotheek is ingeschreven - ramen wij de schadevergoeding op minstens 15 a 20 miljoen euro."

VEWA heeft ook nog een procedure lopen bij de raad van state tegen het KB omdat het de bedragen veel te laag vindt en niet akkoord gaat met het feit dat er geen vergoeding voorzien is voor het uitlenen van werken in bibliotheken van onderwijs- en onderzoeksinstellingen. In zijn advies geeft de auditeur de klagers op het eerste punt gelijk.

Eind 2007 pleitte het Forum Leenrecht, dat de beheersvennootschappen van auteurs groepeert, voor het optrekken van de bedragen tot 9 euro voor een volwassene en 4,5 euro voor een minderjarige.
(Bron: De Morgen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten