donderdag 12 november 2009

Erwin Mortier wint AKO Literatuurprijs 2009


De Vlaamse schrijver Erwin Mortier heeft de AKO Literatuurprijs 2009 gewonnen met zijn roman 'Godenslaap'. Mortier wint een sculptuur van Eugène Peters en een cheque ter waarde van 50.000 euro.





"Passend op vooravond 11 november"

Vlaams minister van Cultuur Joke Schauvliege heeft Erwin Mortier gefeliciteerd. "Als scherp, soms cynisch tableau van het geweld in de Eerste Wereldoorlog kan deze bekroning aan de vooravond van 11 november niet passender vallen", zegt Schauvliege. In 'Godenslaap' kijkt de schrijfster-protagoniste terug op haar leven en dat van haar familie. Dat leven draagt de sporen en de verminkingen van de Groote Oorlog, zegt de minister. "In zijn gekende stijl, met soms frappante metaforen, tekent de auteur hoe een samenleving, inclusief burgerlijke zekerheden, toen én nu, grondig door elkaar wordt geschud", aldus Schauvliege. "Mortier noemt het zelf met een rake beeldspraak, 'de stille erosie'. Maar uiteindelijk, zo leert de schrijver zijn lezer, moet elke mens zich bewust zijn van de eigen vergankelijkheid om tot slot terug te keren in de grote opzet der dingen".

Boeken als verwilderde honden

Mortier houdt volgens de minister via zijn hoofdpersonage overigens een opmerkelijk pleidooi voor boeken: "Boeken zouden op straathoeken moeten samentroepen als verwilderde honden. Ze zouden op stapels in de portieken van winkels moeten slapen onder een dekbed van karton, bedelaars zonder veel hoop op een aalmoes", schrijft Mortier.

(bron: De Morgen)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten