donderdag 25 februari 2010

Gelezen en goed bevonden

Het cliché dat een bibliothecaris alle boeken heeft gelezen die in de bib aanwezig zijn, klopt helaas niet. Maar natuurlijk lees ik wel vaak en graag een boek. En liefst van al een goed boek. Nu valt er over smaak niet te twisten, maar als ik iets goed gelezen heb, wil ik het wel laten weten via deze blog.
Vandaag: 2 x Wij.

"Wij" van Elvis Peeters. Dit boek heb ik een tijdje geleden al gelezen. Op de cover waarschuwt een sticker: expliciete roman. Geen loze woorden bij dit verpletterend verontrustend boek. Waar gaat het over? Bij het begin van de zomer trekken acht adolescenten rond, zich zeer bewust van de kracht van hun lijven, voortdurend op zoek naar grensoverschrijding. De groep gaat steeds verder met hun experimenten, tot een van hen overlijdt. Via het internet zetten ze een escortbedrijf op, ze schelden een aarzelende zelfmoordenaar uit tot hij springt en plaatsen het filmpje op YouTube. Genadeloos en wreed, onverschillig als roofdieren, laten ze een spoor van vernieling achter. Een pijnlijke, rauwe, maar ongemeen rake, grootse, grove roman, die dagen blijft nazinderen en vele huiveringwekkende vragen oproept.



"Wij" van Jeroen Olyslaegers. Pas gelezen, na de passage van Jeroen Olyslaegers op Chagrin d'amour. Anders dan het boek van Elvis Peeters, maar ook goed. Waar gaat dit boek over? Kort gezegd: over dolende dertigers. George, een cartoonist bij een Vlaamse kwaliteitskrant die zware tijden doormaakt, zijn vrouw Katrien en hun twee kinderen gaan op vakantie tijdens de warme zomer van 1976. Hun gezelschap bestaat uit vroegere klasgenoten van George. De roman observeert nauwgezet het alledaagse leven van drie bevriende echtparen en een oppasmeisje. Sociale spanningen stijgen, met veel kindergedrein en erotische wisselwerkingen, overgoten en versterkt door overmatig drankmisbruik. Het boek geeft een gedetailleerd verslag van een benauwende leefwereld, bevolkt met niet heel uitzonderlijke mensen die moeite hebben dit te accepteren en die verdoving zoeken in drank en flirt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten