zondag 26 juli 2009

Onbekende werken van Mozart ontdekt

De Stichting Mozarteum Salzburg heeft twee tot nog toe onbekende klavierstukken van Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791) ontdekt. Dat deelde de Stichting donderdag mee. Meer details over de vondst zullen pas op 2 augustus op een persconferentie bekendgemaakt worden. Dan zal Florian Birsak de beide stukken op het originele klavier van de componist in het Mozarthaus in Salzburg voorstellen. Pianist Robert D. Levin zal de ontbrekende orkestbegeleiding van het klavierstuk componeren. De in Salzburg geboren Mozart was reeds als kind een muzikaal genie. Hij speelde al op jonge leeftijd voor Europese vorstenhuizen en werd een van de beroemdste componisten van de klassieke muziek. Op vijfjarige leeftijd begon hij te componeren. In totaal schreef hij meer dan 600 werken, ook opera's als 'Le nozze di Figaro', 'Cosi fan tutte' en 'Don Giovanni'. Mozart stierf in Wenen.

dinsdag 21 juli 2009

Biblioquotes

"Gelukkig wie -om den broden of uit anderssoortige liefde- dagelijks met boeken mag bezig zijn."
Anton Van Wilderode

maandag 20 juli 2009

Rock Wauberg

Op zaterdag 25 juli op de festivalweide aan jeugdhuis De Styx, Venkelstraat 10. De deuren gaan open om 14u30 en de eerste groep (Rebel Yell) geeft er een ferme lap op om 15 uur. Volgens mij heeft deze groep zich niet voor niets genoemd naar een song van Billy Idol. Wat meer uitleg over de 'rebel yell' is ook terug te vinden op de Engelstalige pagina van wikipedia. Meer info over deze en de andere groepen vind je op de site van Rock Wauberg. Wat ons beterft zeker een aanrader: The Rones. Kom hun cd al eens beluisteren in de bib.

zaterdag 18 juli 2009

Peer Swingt op 1 augustus

Voor goeie muziek, fijn gezelschap en een schuimende pint in het Peerse stadscentrum zit u goed met Peer Swingt. Van rock over samba tot schlager zal die dag maar een kwestie zijn van enkele terrasjes in het stadscentrum. Een 15-tal horecazaken zet de deuren wijd open voor de fuifnummers onder ons en ook de toegangsprijs is geen reden om thuis te blijven. Die is immers gratis. Aanraders zijn volgens ons de bluesband Rusty Roots (De 3 zwaentjes) en Dr. Blue Beat om 22u op de Markt van Peer. Van Rusty Roots vind je enkele cd's in de bib: 100 Miles (2005) en Electrified (2008). Van Dr. Blue Beat vind je wat muziek op myspace.com.

vrijdag 17 juli 2009

Nieuwe Dan Brown verschijnt in september

Robert Langdon, de hoogleraar religieuze symboliek van Harvard die het hoofdpersonage was van 'De Da Vinci code', maakt deze herfst zijn comeback in een nieuwe thriller. De langverwachte roman krijgt de titel 'The lost symbol' en speelt zich af in een tijdspanne van twaalf uur. Over de inhoud werd nog niets bekendgemaakt, maar volgens hardnekkige geruchten situeert Dan Brown zijn nieuwe verhaal in Washington en gaat het over de vrijmetselarij. 'The lost symbol' verschijnt op 15 september bij Random House. De oplage bedraagt 6,5 miljoen exemplaren, wat een record is voor een eerste druk bij Random House. Volgens Sonny Mehta, Browns redacteur bij de uitgeverij, is The lost symbol 'een briljante thriller' en was het de moeite waard om ereen paar jaar op te wachten. Andere boeken van Dan Brown zijn: 'Het Juvenalis dilemma' en 'Het Bernini mysterie' (wat binnenkort verfilmd wordt).

donderdag 16 juli 2009

No rock, no glory!


Op zaterdag 8 augustus organiseert vzw No(n)sense haar 3de Nonsense Stadsfestival in Peer. Het gratis festival biedt een staalkaart van wat leeft in de Vlaamse rockscene. Kladaaats!! Het festival vindt plaats op de Markt in Peer. De inkom is gratis en de eerste band begint er aan om 19 uur. Zeer de moeite vinden wij Belgian Asociality. Wilt u kunnen meezingen? Beluister dan u al enkele van hun cd's in de bib: '1+1', 'Cut!' of 'Wakker worre'. Proef ook van de sfeer op myspace.com. Meer info over Belgian Asociality vind je ook op Wikipedia.

woensdag 15 juli 2009

De postbode belt altijd tweemaal

Nieuwe in onze filmcollectie, de film-noir klassieker uit 1946, naar het boek van James M. Cain: The Postman always rings twice. Een klassieker onder de crime novels. Een prent van Tay Garnett met o.a. Lana Turner en John Garfield, respectievelijk in de rollen van Frank Chambers en Cora Papadakis. In 1981 verscheen er een remake met Jack Nicholson en Jessica Lange in die rollen. Chambers is een zwerver die bij het wegrestaurant van het gezin Papadakis. Samen met de vrouw des huizes beraamt hij een plan om de Griekse eigenaar van het restaurant, meneer Papadakis, uit de weg te ruimen. Er komt dus in heel het verhaal geen postbode aan te pas. Vanwaar dan de titel? Op de Engelse Wikipedia pagina van het boek vindt u de verklaring. Of beter: verklaringen, want er zijn verschillende versies…

dinsdag 14 juli 2009

boeken.vpro.nl

De VPRO-boekensite is een cross-mediaal goudmijntje. Een van de rubrieken houd je op de hoogte van de literaire actualiteit. Je kunt gesprekken met auteurs herbeluisteren. Op 'Avondlog' kan je mini-essays lezen, 'Artiekel' bundelt uitgebreide stukken over recente boeken. De site is ook een naslagwerk. Onder 'Auteurs' vind je een kleine encyclopedie van alle schrijvers die ertoe doen. 'Publicaties' is een archief van boekrecensies. Interesse? Surf dan zeker eens naar boeken.vpro.nl. (bron: De Standaard der Letteren)

maandag 13 juli 2009

Geronimo Stilton op Nickelodeon

Kinderzender Nickelodeon heeft de uitzendrechten voor de animatiereeks 'Geronimo Stilton' gekocht. De serie, die gebaseerd is op de gelijknamige kinderboekenreeks, komt zo vanaf het najaar in België op de buis. De boekenreeks 'Geronimo Stilton' is van oorsprong Italiaans en draait rond een muis die tal van avonturen beleeft. De boeken zijn verkrijgbaar in 35 verschillende talen en vielen al meermaals in de prijzen. In België kreeg de reeks de Karel Verleyenprijs en de prijzen Bovenste Beste Kinderboek en Mooiste Kinderboek Aller Tijden. De serie richt zich tot jongens en meisjes tussen de 6 en de 12 jaar oud. De precieze datum waarop de reeks van start zal gaan op Nickelodeon, is nog niet bekend. (bron: De Morgen) De boeken van Geronimo Stilton vind je in de bib (als ze niet uitgeleend zijn ...).

Wat leest Obama?

Geen betere literaire agent dan Barack Obama. Wat leest deze man?
  1. Kankerpaviljoen (Aleksandr Solzjenitsyn): het persoonlijkste werk van Solzjenitsyn, bekend van zijn boeken over de concentratiekampen in de Sovjet-Unie.
  2. Wat is de wat (Dave Eggers): epische roman over de oorlog in Sudan, gezien door de ogen van een van de vele honderden 'lost boys'.
  3. Voor wie de klok luidt (Ernest Hemingway): over een jonge Amerikaan in de Spaanse burgeroorlog.
  4. De stille Amerikaan (Graham Greene): een idealistische Amerikaanse diplomaat komt tijdens de oorlog in Vietnam terecht, waar hij verliefd wordt.
  5. Laagland (Joseph O'Neill): roman over een succesvolle Nederlandse bankier in New York in de weken na 9/11.

(bron: Standaard der Letteren / NRC Handelsblad)

zondag 12 juli 2009

Nieuwe cd "Farm" van Dinosaur Jr.

Het noiserockgezelschap Dinosaur Jr. heeft zijn nieuwste cd 'Farm' gedoopt. En gelukkig is ook deze cd weer meer van hetzelfde. Want al 15 jaar lang maakt dit trio dezelfde, haast inwisselbare platen. Dat heeft alles te maken met hun unieke sound. Een sound die wordt bepaald door J. Mascis, de dorpsgek van Rockville. Hoe hij zijn gitaar kan laten kreunen en zuchten om ze het daaropvolgende moment furieus te laten uithalen, dat doet alleen Neil Young hem na - Young wordt niet voor niets Dinosaur Sr. genoemd. 'Farm' vind je nog niet in de bib, maar voor enkele eerdere cd's kan je wel bij ons terecht: Hand it over (1997) en Beyond (2007). Of luister al naar enkele nummers op myspace. Bezoek ook de officiële Dinosaur Jr. website.

Simon Vinkenoog overleden


De Nederlandse schrijver Simon Vinkenoog is overleden. Vrijdagavond werd hij opgenomen in een ziekenhuis in Amsterdam nadat hij een zware hersenbloeding had gekregen. Vinkenoog overleed om 1.40 uur in het het VU Ziekenhuis in Amsterdam. Bij het afscheid waren familie en vrienden aanwezig. Vinkenoog werd geboren op 18 juli 1928 in Amsterdam. Bij Vinkenoog werd onlangs een been geamputeerd.Vinkenoog is het meest bekend als dichter en prozaschrijver. Zijn eerste dichtbundel Wondkoorts verscheen in 1950. Sindsdien schreef hij meer dan dertig boeken. In 2008 verscheen "Vinkenoog verzameld: gedichten 1948-2008". Ook stond Vinkenoog bekend 'wietambassadeur'. In televisieprogramma's en op foto's was hij vaak te zien met een joint in zijn handen. Vinkenoog wordt zaterdag begraven in Amsterdam. Simon, may you always 'go with the blow'.


Hier nog een 'performance' van Simon in 2009:



zaterdag 11 juli 2009

Nieuwe film van Michael Moore

Een aanval op het kapitalisme, door de oorzaken van de huidige economische crisis bloot te leggen: dat is het thema van de nieuwste film van de bekende, maar omstreden Amerikaanse filmmaker Michael Moore. Nieuw in Moore's aanpak is dat de documentaire gegoten wordt in de vorm van een parodie op een Hollywood-romance. Vandaar de ambivalente titel "Capitalism: A Love Story". De film gaat op 2 oktober in de zalen. Weinig verwonderlijk kiest Moore als grote boosdoener voor de teloorgang van de economie de multinationalcultuur. Zelf heeft de filmmaker weinig tot geen last van zijn nieuwe onderwerp, de recessie. Moore is dan ook met "Bowling for Columbine", "Sicko" en "Fahrenheit 9/11" de auteur van drie van de zes best aan de box office scorende docu's ooit. Daarnaast is Michael Moore ook de auteur van enkele lezenswaardige boeken: "Stupid white men" en "Klauwen af van mijn land!".

vrijdag 10 juli 2009

The last king of Scotland

Vanavond op VTM: The last king of Scotland, een indrukwekkende thriller gebaseerd op waargebeurde feiten onder het strenge bewind van de Oegandese dictator Idi Amin. De acteur Forest Whitaker kreeg een Oscar voor zijn rol in deze film. Voor wie deze avond niet kan kijken: je kan tercht in de bib voor de dvd. En wie liever leest is er het boek "De laatste koning van Schotland". Meer lezen over Oeganda? Lees dan de roman "Abessijnse kronieken" van Moses Isegawa. Of het boek "En toen moest ik mijn broer doodbijten" van Els De Temmerman.

Bib gesloten op 11 juli

Vlaanderen feest op zaterdag 11 juli! Daarom is de bibliotheek gesloten op die dag. Kom dus vandaag (tussen 14u en 19u) nog naar hier voor een film, een boek , een cd... ! Andere leuke dingen om op zaterdag te doen, vind je o.a. op de site van UitinVlaanderen! Veel plezier en hopelijk schijnt de zon!

40ste verjaardag Monty Python's flying circus


De leden van Monty Python komen binnenkort voor het eerst sinds meer dan een decennium opnieuw samen voor de veertigste verjaardag van de tv-reeks Monty Python’s Flying Circus. Vier van de zes leden – Michael Palin, Eric Idle, Terry Jones en Terry Gilliam – zullen meespelen in een muzikale adaptatie van ‘Life Of Brian’, die ‘Not The Messiah (He’s a Very Naughty Boy)’ werd gedoopt. John Cleese zal ontbreken op de Europese première in de Royal Albert Hall op 23 oktober. Het zesde lid, Graham Chapman, overleed in 1989. Je kan de dvd's met de volledige reeks van het "flying circus" lenen in de bib. Zeker een aanrader bij regenachtig zomerweer. Kijk maar naar bijgevoegd fragment.


donderdag 9 juli 2009

Harry Potter en de halfbloed prins op 15 juli in premiere

In Londen ging gisteren de zesde Harry Potter-film, Harry Potter en de halfbloed prins ("Harry Potter and the Half Blood Prince"), in wereldpremiere. Vlaamse en Nederlandse fans moeten nog een weekje geduld hebben want bij ons is de premiere voorzien op 15 juli. Oorspronkelijk was de premiere gepland voor november 2008 maar filmstudio Warner Bros besliste te wachten tot de zomer 2009, volgens hen het beste moment van het jaar voor een familiefilm. Het zesde deel van de Harry Potter-filmreeks werd geregisseerd door David Yates. Wil je nog snel het boek "Harry Potter en de halfbloed prins" lezen? Dat kan, je vindt het in de bib. Evenals het luisterboek. Ook de andere Harry Potter dvd's vind je in de bib (Harry Potter en de steen der wijzen, Harry Potter en de geheime kamer, Harry Potter en de gevangene van Azkaban, Harry Potter en de vuurbeker, Harry Potter en de orde van de feninks).

De schaduw van het kruis.

Vanavond zendt Canvas de 7de aflevering uit van de reeks "De schaduw van het kruis". In deze reeks maakt Jan Leyers de tocht (5500 km) van Godfried van Bouillon opnieuw, per motor, met een cameraploeg van Canvas. Hij reist aan de hand van Runciman's History of the Crusades. Naast het relaas van de reis krijg je veel informatie over Godfried en zijn verrichtingen. Het is een historisch reisverhaal, in 2002 voor het eerst uitgezonden en bekroond met de Prijs van de TV-Kritiek. Voor wie de hele reeks wil bekijken op zijn / haar eigen tempo: je vindt de dvd in de bib. Evenals het boek.

woensdag 8 juli 2009

De Kreuners werken aan nieuw album

De Kreuners werken aan een nieuw studioalbum. Het nieuwe album zou in maart 2010 in de winkels moeten liggen. Volgens Ben Crabbé heeft de verjaardagstournee van vorig jaar de Vlaamse popgroep nieuwe moed gegeven.Vorig jaar vierden De Kreuners hun dertigste verjaardag met een concerttournee + een verzamelcd "30". De groep rond Walter Grootaers brak begin jaren '80 door met nummers als "Nee oh nee" en "Zij heeft stijl".Hoe het nieuwe album zal heten, is nog niet bekend. De vorige cd dateert al van 2003 en kreeg de titel "1978".

dinsdag 7 juli 2009

Hemmerechts naar De Geus


Kristien Hemmerechts gaat weg bij uitgeverij Atlas. Haar eerstvolgende boek zal verschijnen bij uitgeverij De Geus. Bij De Geus is men zeer in zijn nopjes: 'Wij verheugen ons op een langdurige en intensieve samenwerking', aldus Sander van Vlerken, uitgever bij De Geus. Die eerste titel wordt een dagboek, Wit van het blozen, rond het thema van de dood, dat in principe in februari 2010 verschijnt. Het zal een mengeling van persoonlijke levensberichten zijn, bijgehouden vanaf 9 oktober 2008, bijvoorbeeld over de dood van haar vader, versneden met 'de dood zoals die zich in de samenleving voordoet, bijvoorbeeld in verband met euthanasie en abortus', licht de schrijfster desgevraagd toe. Het is wel een opmerkelijke stap die Hemmerechts nu doet. Ze werkt al twintig jaar samen met Atlas-oprichter en -directeur Emile Brugman: haar roman Brede heupen verscheen in 1989 bij De Arbeiderspers, waar Brugman toen nog de sterredacteur was; in 1992 kwam Kerst en andere liefdesverhalen uit, haar eerste echte Atlas-titel. Tot de dit voorjaar gepubliceerde roman Kleine zielen zouden er nog twintig titels bij Atlas volgen.

Tourkoorts

De tourkoorts slaat weer toe, zeker nu ons "Tommeke" toch mag meedoen. De renners geven momenteel het beste van zichzelf in het zuiden van Frankrijk. Er zijn minder aangename plekken om te fietsen. In de bib zijn enkele interessante boeken over de Tour de France en haar lange geschiedenis. Een interessant boek is bijvoorbeeld: Alleen winnen telt (van Johan Bruyneel). Een boek over het succes van Lance Armstrong volgens de succesvolle Belgische ploegleider, die nog steeds ploegleider van Armstrong is in de Astana ploeg. Daarnaast is er nog het boek De bijbel van 100 jaar Tour (Jean Nelissen). Dit boek geeft de geschiedenis van 100 jaar Tour de France in woord, beeld en cijfers, geschreven door tourkenner Jean Nelissen die zelf als wielerjournalist bij éénderde van alle ronden van Frankrijk betrokken was. Ook leuk om te lezen is De Tour wacht op niemand (Mart Smeets). Dit boek haalt herinneringen op aan mensen en gebeurtenissen uit 35 jaar Tour de France, aangevuld met foto's van diverse fotografen.

maandag 6 juli 2009

Ecofont: "Minder is meer"

In dit digitale tijdperk waarin we leven wordt nog steeds enorm veel drukwerk geproduceerd. Ook de prints die we dagelijks voor onzelf maken, gebruiken niet alleen veel papier maar ook veel inkt. Het Utrechtse SPRANQ creatieve communicatie ontwierp het lettertype "Ecofont" dat tot 20% minder inkt verbruikt. Het lettertype is het antwoord op de vraag: hoeveel kun je verwijderen van een letter en toch de leesbaarheid behouden? Na uitgebreide testen bereikten de ontwerpers het beste resultaat door het gebruik van kleine rondjes waarmee de meeste inkt wordt bespaard. Ecofont is gebaseerd op (Bitstream) Vera sans, een open bron lettertype dat vrij te gebruiken is en erg lijkt op het Verdana lettertype. Je kan Ecofont gratis downloaden en vrij gebruiken op zowel PC als MAC.

koning, Kaiser, admiraal

Kaiser Chiefs bevestigde zijn status van partyband moeiteloos op het podium van Werchter. Kaiser Chiefs hebben met hun derde album 'Off With Their Heads' duidelijk aan energie herwonnen, want na een puike doortocht op Pinkpop speelde het Engelse vijftal ook op Werchter een vlot rockende set. Energiek als een vitaminepil. Het moet gezegd: springende frontman Ricky Wilson zag er ietwat verwaaid uit, alsof hij net een foute paddestoel had gegeten. Maar aan zijn toewijding viel niets op te merken. 'Koning, Kaiser, admiraal: voor mij wil iedereen wel even uit de bol gaan', wist hij. Om daarvoor te zorgen kroop de zanger zelfs tien meter hoog de stellingen in van het reuzenscherm naast het podium. 'Oh my God', dacht je toen spontaan. Wat meteen ook het nummer was waar Kaiser Chiefs hun set mee afsloten. In de bib vind je ook de eersdere cd's van Kaiser Chiefs: 'Empoyment' (2005) en 'Yours truly, angry mob' (2007).

vrijdag 3 juli 2009

Fleet Foxes sterk op Werchter

De tent van Werchter liep goed vol voor het pastorale, folky geluid van de baardmannen van Fleet Foxes. Best merkwaardig, want hip kun je hun muziek bezwaarlijk noemen. Voor het gros van de Werchtergangers moet Fleet Foxes zelfs klinken als de platenkast van hun (groot)ouders: Crosby, Stills, Nash and Young, Beach Boys en The Byrds. Geen bezwaar blijkbaar, want het vijftal uit Seattle kreeg al een stormachtig applaus nog voor één nummer weerklonk. En al dat enthousiasme was meer dan gerechtvaardigd. Wereldsongs als 'He Doesn't Know Why', 'White Winter Hymnal' en 'Ragged Wood' kregen prachtuitvoeringen vol hemelse samenzang, en 'Oliver James' en 'Mykonos' klonken zowaar nog mooier dan op plaat. Conclusie? De band verwoordde het zelf mooi na het zoveelste euforische kretensalvo: "This is kind of rockmusic, almost". Spijt dat je dit prachtige concert gemist hebt? De cd van Fleet Foxes vind je in de bib.

Hier de officiële videoclip van 'Mykonos'

De zomer van 69

Van de jaren zestig wordt wel eens gezegd: "wie ze zich herinnert, heeft ze niet meegemaakt". De bib frist je geheugen op. bijvoorbeeld met het boek 'De jaren zestig in België'. Denk ook aan Woodstock, three days of love and music, de muziek en de film. Of lees over Eddy Merckx die zijn eerste Tour de France won. 1969 is ook het jaar van het TV-debut van het poppenduo Bert en Ernie, van de "love-in" van John Lennon en Yoko Ono in het Amsterdamse Hilton, het jaar ook dat The Beatles hun LP 'Abbey Road' uitbrachten. 'The summer of 69' was ook een hit voor Bryan Adams.

donderdag 2 juli 2009

Ice

Het coolste ijs vindt u vanaf vandaag in de bioscoop. Ice Age 3: Dawn of the dinosaurs wordt vanaf vandaag immers vertoond in de meeste zalen. Waarover gaat Ice 3? We kopiëren even de synopsis op de site van Utopolis: "Sid de luiaard voelt ook de drang om een gezin te stichten en gaat aan de haal met enkele dinosauruseieren; en Diego de sabeltandtijger vraagt zich af of zijn vrienden hem geen “softie” maken. In een poging om de ongelukkige Sid te redden, waagt de bende zich in een mysterieuze ondergrondse wereld, waar ze oog in oog komen te staan met dinosaurussen. Daar ontmoeten ze ook Buck, een meedogenloze, eenogige en op dinosaurussen jagende wezel." Ook Scrat is opnieuw van de partij. Hij probeert nog steeds zijn noot te vangen zoals te zien is in de onderstaande hilarische trailers van de film. De dvd's van Ice Age 1 en Ice Age 2 vind je in de bib.

Laat vader voorlezen

Door wie worden kinderen het liefst voorgelezen voor ze gaan slapen? Volgens Brits onderzoek is dit: door vader. Die voorkeur voor vaders verhaaltjes voor het slapen gaan heeft volgens de onderzoekers alles te maken met een verschil in aanpak. Vaders zouden grappig kunnen vertellen en dat slaat beter aan dan de traditionele manier en de striktere regels die moeders hanteren. Moeders lezen vaker voor uit 'klassieke' kinderboeken, en niet uit spannender en hedendaagser materiaal. Voor wie wat wil schaven aan zijn of haar voorleeskwaliteiten: het boek 'voorlezen kan iedereen'.

woensdag 1 juli 2009

Romanadvies nodig?

De zomervakantie is begonnen. Dat merken we in de bib. Mensen hebben wat meer tijd om te lezen en vragen ons om advies voor hun boekenkeuze. Sta jij ook wel eens besluiteloos voor de boekenrekken? Heb je alle titels van je favoriete auteur(s) al gelezen en ben je nieuwsgierig naar vergelijkbare schrijvers? Surf dan zeker eens naar de tips op Romanadvies.bibliotheek.nl. Daar vind je namelijk aanbevelingen voor boeken of auteurs, gebaseerd op de leenhistorie van bibliotheekgebruikers. Het is heel gemakkelijk, want stap voor stap krijg je uitgelegd hoe je favoriete auteurs of titels kan invullen. Daarna volgen aanbevelingen met de beste bovenaan. Je kan de samenstelling beïnvloeden door voor een meer of minder verrassend advies te kiezen. Als je een suggestie aanklikt verschijnt meteen de korte inhoud van het boek. Romanadvies is een service voor de bibliotheken in Nederland.